Eind december 2022 publiceerde VIAS de resultaten van haar onderzoek naar ongevallen met 100% elektrische auto’s. En het minste wat we kunnen zeggen is dat de huidige trend niet erg positief is. Een nieuwe zwarte vlek voor de elektrische auto?

Volgens het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid zijn er in 2021 in totaal 425 ongevallen met letsel waarbij minstens één elektrische auto betrokken is.

Het VIAS verwacht dat het aandeel elektrische auto’s dat betrokken is bij ongevallen de komende jaren verder zal toenemen, en dit in een gestaag tempo, mede door het toenemende aantal geëlektrificeerde voertuigen op de markt. Hoewel het aandeel van de voertuigen in het totale wagenpark momenteel slechts 2% bedraagt, hebben twee factoren een sterke invloed op deze trend.

Gewicht en onervarenheid

Ten eerste lijkt het (over)gewicht van 100% elektrische voertuigen gepaard te gaan met een toename van 50% van het aantal dodelijke verwondingen, vooral bij zwakkere gebruikers. Gemiddeld zouden deze voertuigen 600 kg zwaarder zijn, voornamelijk door de aanwezigheid van de batterij.

Maar het is niet alleen het gewicht. Aangezien deze voertuigen relatief nieuw zijn, rijst de vraag naar de (on)ervaring van de bestuurders die achter het stuur van deze auto’s zitten… die over het algemeen krachtiger zijn en waarvan de reactie op het gaspedaal onmiddellijk is, wat uiteraard voor verrassingen zorgt.

We zijn nog niet uitgepraat over de elektrische auto… !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *