Op 6 januari 2008 sloten twee leden van Aedes zich aan bij Alain Hubert in zijn krankzinnige weddenschap om een nieuwe wetenschappelijke basis op Antarctica te bouwen. Een terugblik met Vincent Gilliard, onze interne ontdekkingsreiziger.

Na een reis van +/- 18.000 km landden we op de site van het Princess Elisabeth Station in Utsteinen, op 180 km van de zee en met enkel het pakijs zover het oog reikt. Het was adembenemend.

We sloten ons aan bij een team van ongeveer 40 mensen onder leiding van kapitein Alain Hubert. In minder dan vier maanden zijn ze erin geslaagd een nieuw duurzaam “zero emission” station te bouwen. Het station is gebouwd op palen, verankerd in een rots, waardoor het permanent is, in tegenstelling tot de oude Roi Baudouin basis. Grandioos.

Bron: Home – Princess Elisabeth Antarctica Research Station (Antarcticstation.org)

Een van onze belangrijkste missies met Thierry Ronvaux? “Ijsbrekers” zijn! Al het bouwmateriaal werd aangevoerd en opgeslagen aan de kust. We moesten dus “overtochten” maken per sneeuwscooter, aan 15 km/u (!) van de basis naar de kust en terug. Deze overtochten duurden 48 uur… We deden er ongeveer tien tijdens ons verblijf voor iets meer dan 4.000 km. Onnodig te zeggen dat we tijd hadden om van het landschap te genieten… en zeer sterke vriendschappen te sluiten. Titanisch.

Wat een prachtige ervaring waar vindingrijkheid en verbeelding het mogelijk maakten om, tegen alle verwachtingen in, de basis op zijn palen te zetten en een bouwplaats aan het einde van de wereld te voltooien.

Wat een unieke menselijke ervaring waarbij iedereen op elkaar kon vertrouwen in zo’n vijandige omgeving.

Het station, uniek in zijn ontwerp en werking, is het eerste dat de ambitie had om uitsluitend hernieuwbare energie te gebruiken dankzij zonne-energie geleverd door fotovoltaïsche panelen en thermische panelen met toevoeging van negen windturbines. Bovendien recycleert het resort al zijn afval volledig. De gekozen materialen en technologieën voldoen aan de beginselen van ecologisch bouwen om de milieueffecten van de bouw van de basis te beperken. Het station bestaat volledig uit hout, met isolatiemateriaal uit Zwitserland, bekleed met roestvrij staal.

Alain Hubert mag er trots op zijn dat hij in zijn uitdaging is geslaagd en dat België, als oorspronkelijke ondertekenaar van het Antarctisch Verdrag, een basis heeft die uniek is in de wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *