Er valt heel wat te zeggen over goede voornemens … Ook als je ze zelf niet maakt, zul je vast al overspoeld zijn met gloednieuwe lijstjes op de sociale media of in je omgeving.

Niet alleen leggen die befaamde persoonlijke doelen enorm veel druk op ons, uit een Franse studie blijkt ook nog eens dat meer dan 80% van die goede voornemens niet eens standhoudt tot februari!


Wat dacht je er dus van om die lijst overboord te gooien en in de plaats daarvan een stimulerende dynamiek in te voeren, zodat we ons goed in ons vel blijven voelen en al onze projecten in 2022 een fluitje van een cent worden?


Een paar tips voor een vliegende start van het nieuwe jaar?:

  • Leg de lat niet te hoog …


Vermijd onrealistische doelen, want die doen meer kwaad dan goed! Dit is trouwens een belangrijke sleutel tot succes, omdat je anders compleet de moed verliest.
Olivier Luminet, professor gezondheidspsychologie aan de UCLouvain, zegt er het volgende over: “Maak geen overdreven voornemens, maar hou het realistisch en redelijk, zonder heel je leven te willen omgooien. Het is beter om een paar kleine dingen te veranderen.”


Hou je doelen ook ruim, zodat je niet wordt overweldigd door het gevoel dat je de controle kwijt bent omdat je in een te strak keurslijf zit.

Het kan logisch lijken, maar kies ook doelen waar je zelf vat op hebt, en die niet afhankelijk zijn van externe factoren.

  • “Alleen gaan we sneller, samen gaan we verder!”


En begin er niet alleen aan, voegt Olivier Luminet er nog aan toe. De steun van anderen is van het grootste belang, zeker om het vol te houden. Betrek er vrienden, familie of collega’s bij die hetzelfde doel nastreven. Zo kun je elkaar steunen.

  • Step by step


Lang leve de kleine stapjes! Ook een kleine zege is iets om van te genieten. Aarzel dus niet om je doelen in stapjes te verdelen.


Vertrouw op de tijd: als je écht iets wilt veranderen, zul je geduld moeten hebben. Volgens de European Journal of Social Psychology kan het 3 weken tot 3 maanden duren om een nieuwe gewoonte te creëren. Als je jezelf bijvoorbeeld beter wilt verzorgen, doe dat dan elke dag een klein beetje, tot het deel is gaan uitmaken van je routine.


Te snel willen gaan is trouwens een van de voornaamste redenen dat een goed voornemen mislukt. Hou het dus op wandelen en mik niet meteen op een marathon! ?

  • Het goede voornemen om geen goede voornemens te maken!

In plaats van ons blind te staren op onredelijke doelen kijken we beter eens naar goede redenen om GEEN overhaaste en ondoordachte doelen te stellen:

  • Omdat je het jaar dreigt te beginnen onder een grote druk;
  • Omdat moeilijke doelen vaak niet worden volgehouden … en dat geeft ons zelfvertrouwen een deuk;
  • Omdat doelen waar niet goed over wordt nagedacht al snel een verplichting worden in plaats van iets om van te genieten;
  • Omdat verandering tijd vraagt … En het is niet omdat het 1 januari is dat alles plots zal veranderen! ?

Misschien zijn realiteitszin, verdraagzaamheid en vriendelijkheid wel de toverwoorden als het gaat om succesvolle projecten in 2022?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *